Bomen onderhoud: snoeien

In de laatste maanden hebben we gemerkt dat de gemeente overactief is met grote bomen snoeien. Dit leidt tot hoger bladerdek en verdunde kronen. Dit veroorzaakt vervolgens een afname in structurele integriteit van de boom.

Lions Tails

Experts praten over de zogenaamde “Lion’s Tails” (Leeuwenstaart). Dit is een boom waarvan alle binnenste takken verwijderd zijn, zodat het enige blad aan het einde van de grotere takken zit. Dit leidt tot een topzware boom, die natuurlijk gevaarlijk is met slecht weer.

Hier is een citaat vanuit een studie die bezwaar maakt tegen de Lions Tail methode van 1985 en 1999: “Rottmann’s (1985) data help create a case against lions tailing and overraising the crown, which force trees to grow taller and, in some cases, wider. This places more mass farther from the ground, which increases forces at the base of the tree and likelihood of failure (Peltola et al. 1999). Trees with a lower center of gravity are less likely to break than those with a higher center of gravity (Rottmann 1985).” (Gilman et al.: “Pruning Affects Tree Movement in Hurricanes”, Arboriculture & Urban Forestry 2008. 34(1):20–28, ©2008 International Society of Arboriculture.)

Hier een voorbeeld:

"Lion's tail" op kruising Verlengde lodewijkstraat en Oosterweg
“Lion’s tail” op kruising Verlengde Lodewijkstraat en Oosterweg in Groningen

Bomen toppen

Een tweede verkeerde en op middellange termijn fatale snoeimethode is bomen toppen (of kandelaberen en kandeleren). Er is nu genoeg wetenschappelijk kennis over het gevaar en onzinnigheid van deze methode en ondanks dat er onder boomverzorgers tegenwoordig consensus is dat het niet meer kan, wordt het nog steeds uitgevoerd. Toppen om een boom kleiner te maken werkt niet en bovendien leidt het tot een kortere leeftijd van een boom, veroorzaakt het rot en is het ook erg lelijk.

Een getopte boom kan gevaarlijk zijn voor de mens want zo’n boom zal proberen snel het totale verlies van het bladerdek (en dus voedselvoorziening) te compenseren door veel nieuwe takken te laten groeien. Deze nieuwe scheuten zijn zwakker dan de oorspronkelijke sterkere takken en zullen veel makkelijker kunnen afbreken in een storm.

rp_urban_topping_not_safe

Als een boom kleiner moet, kan hij voorzichtig uitgedund worden met de expertise van een arborist. Toppen levert op relatief korte termijn alleen maar een duurdere boom op, omdat de nieuwe scheuten snel uit de hand groeien en dus bijgehouden moeten worden, en na een jaar of tien zal de boom toch gekapt moeten worden, omdat hij al ten dode was opgeschreven vanaf het moment van toppen.

IMG_5019
Getopte bomen in Haren 2016
IMG_5081
Getopte boom in Haren 2016
IMG_5051
Getopte bomen in Haren 2016